Værd at vide om visdomstænder

Visdomstænderne er nogle af de tænder, der til trods for at være de sidste, der vokser frem i munden, tit og ofte er dem, der får mest omtale.

Dette skyldes, at visdomstænder er et levn fra fortiden og derfor ikke sjældent giver anledning til problemer. Før i tiden var menneskets kæbe større, end den er i dag, men i takt med at vi har udviklet os, er der altså blevet mindre plads til visdomstænderne i munden.

Dette betyder, at der er tre måder, hvorpå vidsomtænderne kan placere sig i munden: De kan være fuldt frembrudte, slet ikke frembrudte eller delvist frembrudte. Og det er særlig sidstnævnte placering, vi hos CityDent ser, der volder problemer.  

Visdomstænder – en kilde til problemer

Man kan få to visdomstænder i både overmunden og undermunden, og når disse bryder enten helt gennem slimhinden til munden eller forbliver liggende i kæben, gør de som oftest ingen skade.

Problemet opstår, når der kun er plads til, at en del af visdomstanden bryder frem i munden. Dette betyder nemlig ofte, at det bliver vanskeligt at holde visdomstanden ren.  Derfor kan den delvist frembrudte tand ikke alene forårsage betændelse i det omkringliggende tandkød, men det kan også føre til udvikling af caries i den pågældende tand samt nabotænder.

Dog er det langt fra alle delvist frembrudte visdomstænder, der leder til problemer, men du bør under alle omstændigheder være særlig opmærksom, hvis dine visdomstænder bryder helt eller delvist frem i munden.

Forårsager dine visdomstænder smerter?

Hvis du er øm, hævet og rød omkring en eller flere af dine visdomstænder, bør du altid kontakte din tandlæge.

Det kan nemlig være tegn på, at der er problemer med din visdomstand, og hvis den ovenikøbet generer nabotænderne, er der med al sandsynlighed kun en ting at gøre: At fjerne visdomstanden.

Visdomstænder kan både fjernes ved operation og ved almindeligt tandudtræk, og har du spørgsmål til denne tandbehandling eller visdomstænder generelt, er du altid velkommen til at kontakte os.

33 11 44 99