Dårlig mundhygiejne påvirker atleters ydeevne

Dårlige tænder påvirker atleters ydeevne

Træningen op til de Olympiske lege er yderst intenst for atleter, men rensning af tænderne udgør sjældent en del af trænings-planen. Et nyt studie har taget udgangspunkt i mundhygiejnen blandt flere topatleter, og resultaterne kan meget vel få sat tandbørsten på lige linje med trænings skoene.

Professor Ian Needleman og hans team fra University College London Eastman Dental Institute rekrutterede 302 atleter fra de Olympiske lege i London, 2012 til at deltage i en storstilet undersøgelse. Observationerne krævede et grundigt oralt eftersyn samt et interview der omhandlede mundhygiejnens indvirkning på den enkeltes livskvalitet, træning og generel performance.

Majoriteten af undersøgelsens deltagere kom fra Afrika, Nord- og Sydamerika og Europa, og repræsenterede i alt 25 sportsgrene. Forskerne kunne slå fast at 55 % af atleterne havde karies i tænderne og ud af denne gruppe havde 41 % af dem tand forrådnelse.

Mere end 75 % af deltagerne havde gingivitis, en tandkødssygdom i tidligt stadie, og 15 % havde tegn på paradentose, en irreversibel tandkøds sygdom.

 

Træning og ydeevne påvirkes af mundhygiejnen

Godt halvdelen de olympiske atleter der deltog i studiet, havde ikke få foretaget et tandlæge check eller eftersyn af tænderne i det foregående år, og hele 8.7 % af dem havde aldrig besøgt en tandlæge.

Næsten 18 % af atleterne udtalte, at de mente dårlig mundhygiejne påvirkede deres træning på en negativ måde, og 28 % mente at det påvirkede deres liv generelt. Alt i alt mente 42 %, eller knap halvdelen, at de på daglig basis blev påvirket af deres mundhygiejne.

Professor Neddleman udtalte til Medical News Today, at mekanismen bag påvirkningen af de Olympiske atleters ydeevne også kan være relevante for den generelle befolkning:

”Det er synligt at smerte og ubehag fra rodbetændelse, tandkødsygdomme og problemer med visdomtænderne vil påvirke ens ydeevne. Vi ser en psykologisk påvirkning fra f.eks. blødende gummer, dårlig lugt og ringe udseende.

Disse har en veldokumenteret effekt på ens selvtillid. Det har også vist at infektioner i munden, som paradentose, forøger chancen for inflammation i resten af kroppen og at dette kan forringe ydeevnen og forøge chancen for skader.”

Så overordnet set er det ikke et spørgsmål om du træner op til de næste Olympiske lege eller blot løber et par gange om ugen – god mundhygiejne giver en bedre ydeevne, højere selvtillid og et bedre humør.

33 11 44 99